РОМСКИ НЕВЛАДИН СЕКТОР У ПРОМОЦИЈИ ДОСТИГНУЋА
8.04.2011

У сали месне канцеларији „Ђука Динић“, Удружење грађана Рома „Понос“, у присуству бројних гостију обележило је Светски дан Рома-8. април. Пригодни програм је отворио „Поносни хор“ уз химну Рома „Ђелем, ђелем“, након чега су малишани извели монолог „Чегарска лепотица“. Затим је приказан краткометражни документарни филм Меде Бајрамовића, „Синоними града“, који је подсетио на стваралаштво и делатност неких од познатих нишлија, припадника ромске популације. Представљени су Шабан Бајрамовић, краљ ромске музике, Садик Саитовић, познати кореограф фолклорних игара, Саид Балић, који је основао прво удружење Рома у Нишу и учинио много за развој ромске популације. „Не могу да кажем да се за Роме у друштву данас не чини ништа, али се ипак не чини довољно. Пре свега мислим на образовање и запошљавање. Овај дан је јако значајан за промоцију ромских достигнућа у свим сегментима друштва–рекао је у сусрету са новинарима Бајрамовић.

У просторијама МК „Ђука Динић“ у време прославе приказана је и изложба фотографија најпознатијих Рома у свету, међу којима, осим Шабана Бајрамовића, посебно место су заузели Уснија Реџепова, Есма Реџепова.

Прослави су присуствовали и представници руководства Градске општине Палилула, на чијој се територији налази удружење. Члан Већа општине, Бобан Микић, у знак сарадње уручио је председници удружења „Понос“, у име председника општине, захвалницу за допринос активностима на унапређењу живота Рома. Честиткама се придртужио и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе општине Палилула.

„Не може се сагледа готово ни један део историје Ниша, а да се не наиђе на неког припадника ромске заједнице, пре свега областима музике и спорта. То указује да је ромска популација свакако саставни део овог града и овог друштва- рекао је Микић и нагласио да Удружење „Понос“ још од 2003.године ради на програму превазилажења језичких баријера, како би малишани ромске националне мањине могли несметано да прате наставу.